Kam za vojáky – no přece na Bambiriádu!

ACR_foto

Účast Armády České republiky na Bambiriádě se stala již tradicí a nejinak tomu bude i v letošním roce. Na vojáky, jejich zbraně, techniku a vybavení se návštěvníci mohou těšit tentokráte hned ve čtrnácti z celkem patnácti letošních „bambiriádních“ měst. Tedy všude s výjimkou Třince.

Tradičně největší bude zapojení armády do programu Bambiriády v Praze. Pro její návštěvníky bude připravena široká ukázka moderních ručních zbraní používaných našimi vojáky. Z bojové techniky se  představí vozidlo Land Rover 130 Kajman určené pro výsadkové jednotky. Absolutní novinkou na pražské Bambiriádě a patrně hlavním tahákem za armádu se ale stane pyrotechnické zásahové vozidlo EOD s kompletním vybavením včetně robota a těžkých pyrotechnických oděvů, které je převáženo  ve speciálním kontejneru na podvozku nákladního automobilu Tatra. Prezentovat se budou také vojenští chemici a zdravotníci s praktickými ukázkami. Právě možnost vyzkoušet si mnohé z vojenského vybavení doslova na vlastní kůži bude letos v Praze praktickým pojítkem armádní účasti na Bambiriádě s programem POKOS – přípravy občanů k obraně státu, který pro školní mládež představily v loňském roce společně Ministerstvo obrany a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Snad neodhalíme příliš z připravovaného programu, když ve vztahu k Praze zmíníme například ještě dynamickou ukázku bojového umění MUSADO, exhibiční vystoupení příslušníků Čestné stráže či účast sportovců z Armádního sportovního centra DUKLA Praha. Těšit se ale můžete i na další věci a různé soutěže, které si pro vás vojáci připravili.

Ochuzeny nezůstanou pochopitelně ani regiony. Na Bambiriádách v Blansku a Ivančicích se představí s ukázkami výzbroje a techniky příslušníci Velitelství výcviku – Vojenské akademie Vyškov, v Českých Budějovicích to budou protiletadlovci ze strakonického 25. protiletadlového raketového pluku, v Českém Těšíně, Kyjově, Ostravě a Šumperku jednotlivé útvary 7. mechanizované brigády, v Chrudimi výsadkáři ze 43. výsadkového praporu, v Krnově a Zlíně vojáci 53. pluku průzkumu a elektronického boje, v Liberci tradičně chemici z 31. pluku chemické, radiační a biologické ochrany v Náchodě zástupci Centra oprav Jaroměř a v Plzni dělostřelci z jineckého 13. dělostřeleckého pluku. Do akce se dále zapojí i příslušná Krajská vojenské velitelství, ať již ve fázi její přípravy či přímo v rámci jednotlivých ukázek, a také Univerzita obrany Brno.

Dost ale již toho nudného výčtu. Přijďte raději na Bambiriádu sami a přesvědčte se o tom, jací jsou vojáci na vlastní oči!

Těšíme se na vás.

příslušníci Armády České republiky