Bambiriáda 2012 v Českých Budějovicích

14. ročník celorepublikové akce Bambiriáda se konal od 24. do 27. května 2012. Cílem akce Bambiriáda bylo seznámení veřejnosti s aktivitami sdružení dětí a mládeže a středisek volného času, představení jejich aktivit novinářům, setkání sdružení, získávání nových členů a spolupracovníků.

Rada dětí a mládeže Jihočeského kraje byla opět regionálním pořadatelem celorepublikové akce, pořádané Českou radou dětí a mládeže (ČRDM), jejíž hlavním cílem byla tradiční prezentace celoroční činnosti dětských organizací. Hlavním koordinátorem akce v Českých Budějovicích byl Petr Novák, předseda Rady dětí a mládeže Jihočeského kraje.

Bambiriáda 2012 se připojila k vyhlášenému roku Evropského roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012, ústředním tématem bylo " Nadšení i zkušenost". Slovo nadšení reprezentovalo mladší a zkušenost starší věkovou skupinu návštěvníků. Bambiriáda chtěla přispět k propojení světa dětí a těch „dříve narozených". Rodiče a prarodiče měli na Bambiriádě možnost zapojit se do různých soutěžních disciplín, které pro ně byly připravené.

Akce se konala v Českých Budějovicích v areálu u Sportovní haly ve dnech 25. - 27. května 2012, ve čtvrtek 24. května 2012 otevřela sdružení návštěvníkům své klubovny, kluby, střediska a loděnice. Návštěva Dne otevřených dveří přiblížila činnosti jednotlivých sdružení a nabídla řadu možností, jak mohou děti efektivně a příjemně strávit svůj volný čas.

Bambiriádní městečko u Sportovní haly v Českých Budějovicích se začalo stavět ve čtvrtek 24.5.2012 od 14,00 hodin a do večerních hodin měli organizátoři a účastníci plné ruce práce.

Bambiriádu slavnostně zahájili na pódiu v pátek 25. května 2012 v 9,30 hodin Petr Novák, předseda Rady dětí a mládeže Jihočeského kraje spolu s pozvanými hosty. Za ČRDM Ondřej Mánek, za Jihočeský kraj RNDr. Jana Krejsová - členka rady, Mgr. Václav Průcha - vedoucí oddělení mládeže, tělovýchovy a sportu, za společnosti E.ON Vladimír Vácha a Pavla Kubíčková, za Armádu ČR - ředitel Krajského vojenského velitelství plukovník Ing. Vladimír Pešek a za Pojišťovnu České spořitelny Štěpánka Muchová.

Záštitu nad akcí přijali hejtman Jihočeského kraje Mgr. Jiří Zimola a primátor Statutárního města České Budějovice Mgr. Juraj Thoma.
Regionálním generálním partnerem byl i v letošním roce E.ON Česká republika, s.r.o., regionálními partnery Jihočeský kraj, Statutární město České Budějovice, Park exotických zvířat o.p.s. Dvorec, LIPENSKO s.r.o., Hopsárium - svět rodinné zábavy a společnost ECOBAT s.r.o.
Mediálními regionálními partnery byli Hitrádio Faktor, TV GIMI, a. s., Český rozhlas Č.Budějovice, Českobudějovický deník a WWW:NEJLEPSI-ADRESA.CZ.
Akci v regionu podporovali Krajské vojenské velitelství České Budějovice, Městská policie České Budějovice, Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje, Dopravní podnik města České Budějovice a Mercury centrum.

Centrum akce BAMBIRIÁDA 2012 bylo, obdobně jako v dřívějších letech, v osvědčeném prostoru areálu u Sportovní haly, kde bylo postaveno pódium se zastřešeným hledištěm a lavičkami. Toto pódium sloužilo pro jednotlivá kulturní vystoupení a zároveň tvořilo přirozené centrum dění. Dalším centrem byl velký nafukovací stan - Infobod, kde návštěvníci navštívili Prezenci, Informační centrum a shlédli prezentaci projektů Rady dětí a mládeže Jihočeského kraje a České rady dětí a mládeže.

V Bambiriádním městečku postavilo do kruhu kolem stanu Infobodu své stánky a připravilo soutěžní disciplíny 14 členských sdružení Rady dětí a mládeže Jihočeského kraje a dalších 8 účastníků. V klidové a odpočinkové zóně u řeky stál Odpočinkový stan, kde si mohli návštěvníci odpočinout nebo konzumovat zakoupené občerstvení. Bambiriádní městečko bylo přístupné ze 2 bran, kde spolu se vstupenkou získávali návštěvníci informace o akci.

V Prezenci si děti vyzvedly prázdnou krabičku na pastelky a jejich úkolem bylo obejít alespoň 12 členských sdružení Rady dětí a mládeže Jihočeského kraje, kde za splnění úkolů získaly pastelku. Kdo měl krabičku plnou, vrátil se do Prezence, kde dostal na krabičku samolepku Bambiriády, vyplnil si kartičku do losování o ceny na pódiu a pokračoval v návštěvě soutěžních disciplín ostatních účastníků Bambiriády. V případě zranění byl v Infobodu připraven profesionální zdravotník z Českého červeného kříže, Bambiriádní městečko v noci hlídala profesionální ostraha ve spolupráci s Městskou policií a Policií ČR.

Pódiová vystoupení organizovala Agentura Kultur - Kontakt, programem Bambiriády nás provázel osvědčený moderátor Miroslav Mareš.

Informační servis a komunikaci s médii během akce zajišťovalo z Informačního centra členské sdružení Rady dětí a mládeže Jihočeského kraje M - tes.

Bambiriáda 2012 se připojila k Evropskému roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. Rodiče a prarodiče si mohli vyzkoušet různé pro ně připravené disciplíny. Rodinné centrum Emanuel připravilo Živé člověče nezlob se aneb co uměli naši pradědečkové a prababičky. Názvy soutěžních disciplín zněly: Pradědečkova dílna, Praní na valše, Háčkování, Stavba domu z cihel, Zatápění v kamnech, Pohádka a říkanka, Dojení kozy a Poznej k čemu sloužím. Na pódiu vystoupily tanečnice ze souboru Trnky Brnky Rapšach, které o sobě tvrdí, že jejich věkový průměr je stejný jako nejvyšší povolená rychlost v obci. Po vystoupeních s názvy Rapšoletky a Šmoulové by jim mohl každý jejich elán a energii závidět.

Návštěvní doba:

Pá 25.5.2012    8.00 - 17.00 hod.
So 26.5.2012    9.00 - 17.00 hod.
Ne 27.5.2012    9.00 - 13.00 hod.


Prezentující sdružení Rady dětí a mládeže Jihočeského kraje:

  • M - centrum pro mladou rodinu, o.s. - www.mc-maj.com
  • ČTU - T.O.DESPERADO www.desperado.wz.cz.
  • 1. středisko Zálesák - www.1strediskozalesak.cz
  • Jihočeská krajská organizace Pionýra - www.jihocesky-pionyr.cz
  • Rodinné centrum Emanuel, o.s. - www.rcemanuel.cz
  • Česká tábornická unie - VELKÁ RADA OBLASTI JIHOČESKÉ - www.ctu-jihoceska.cz
  • Koníček, o.s. - www.konicekcb.webnode.cz/
  • Salesiánské středisko mládeže - dům dětí a mládeže České Budějovice - www.sasmcb.cz
  • Kamarádi otevřených srdcí - www.kamaradiotevrenychsrdci.cz
  • POHODÁŘI VSKH - www.pohodari.vskh.cz
  • RC ROZÁRKA - www.rozarka.com.
  • RS Nadoraz, o.s.
  • M- tes - www.m-tes.cz
  • AZIMUT - http://azimut8.eu
Další účastníci:
  • E.ON, s.r.o
  • Pojišťovna České spořitelny
  • Krajské vojenské velitelství České Budějovice
  • ECOBAT s.r.o.
  • THEIA - občanské sdružení
  • Europe Direct České Budějovice
  • VERBSON s.r.o. - Hřiště BezBot
  • Městská policie

Program Bambiriády:


Čtvrtek 24. 5. 2012
Den otevřených dveří v klubovnách, klubech, střediscích a loděnicích
ČTU - VELKÁ RADA OBLASTI JIHOČESKÉ - klubovny Stromovka.
POHODÁŘI VSKH - zookoutek u Sika, Č.B.
Kamarádi otevřených srdcí - Lannova 63, Č.B.
RC ROZÁRKA - J. Čarka 7, Č.B.
AZIMUT - loděnice Plavská, Rožnov.

Pátek 25. 5. 2012
Den pro školy a školní družiny
8.00 hod. - otevření Bambiriádního městečka
9.30 hod. - slavnostní zahájení s hosty na pódiu
11.00 hod. - losování cen na pódiu
13.00 hod. - losování cen na pódiu
13.10 hod. - Bambidivadlo - Bezvadydivadlo - Válka o korunu + ukázka muzikálů
15.00 hod. - losování cen na pódiu
16.30 hod. - vyhlášení vítězů soutěže Malá energetická akademie 2011 - 2012 - E.ON
17.00 hod. - losování cen na pódiu, konec programu páteční Bambiriády

Vystoupení na pódiu: Jitřenka, Pěvecký soubor Čestice, Podlešáček, Zasepozdě, Country tance, TŠ Merlin, Slavíčci z Hluboké, Black Sparkle, Sandra, Aneta a Markéta, GD Team, Orientální tance, Gipsy Music, Gipsy reflex, Danceline studio, Cvičení a tancování kluků a holek, Aerobik, Maja 1, Gymnastika, Orientální tanečnice studia Oáza, Dancing dolls, Spiral dance M- tes.


Sobota 26. 5. 2012
Den pro rodiče s dětmi
9.00 hod. - otevření Bambiriádního městečka
10.00 hod. - ocenění dobrovolníků na pódiu - Březové lístky
11.00 hod. - losování cen na pódiu
13.00 hod. - losování cen na pódiu
14.00 - 15.00 hod. Veselá taškařice klauna Huga a kouzlícího fakíra Petra Brauna, vystoupení tanečního souboru seniorů OÚ Rapšach Trnky Brnky
15.00 hod. - losování cen na pódiu
15.30 hod. - vyhlášení výsledku rekordu ve sběru vybitých baterií - ECOBAT s.r.o.
16.20 hod. -  Bambidivadlo - Bezvadydivadlo - Pes Baskervilský
17.00 hod. - losování cen na pódiu, konec programu sobotní Bambiriády

Vystoupení na pódiu: TŠ Merlin, Nedabyláčci, Pistolnická show Rychlého Kelta, Danceline studio, Klub afrických rytmů, MC Máj, Orientální tanečnice, Sandra, Aneta a Markéta, GD Team, Zumba kroužek, Baby centrum Šikulka, Desperado mix line tance, Hnědý vlk ukázka trikového lasování,  Solerías, Trnky Brnky Rapšach.  

Neděle 27. 5. 2012
Den pro zájemce
9.00 hod. - otevření Bambiriádního městečka
9.00 hod. - Lakomá Barka
10.00 hod. - vyhlášení soutěže "Řekněme STOP VÝTRŽNICTVÍ" - Theia, o.s.
10.35 hod. - Moonbeans - Sestry Stupkovy s Tomášem Širokým
11.00 hod. - losování cen na  podiu
12.30 hod. - MySky - kapela pop - rock
13.00 hod. - losování cen na pódiu, konec Bambiriády 2012

Vystoupení na pódiu:  Danceline studio, Moonbeans, Sedmikrásky, Kateřina Bošková a Monika Jirsová, Move 21, MySky.  

Pátek, sobota, neděle:
aktivní přehlídka možností pro volný čas, pódiová vystoupení, hry s westernovou tématikou, opičí dráhy, ukázky vojenské techniky, prezentace AČR, expozice tábornické činnosti s outdoorovým programem, ukázky tábornických dovedností, živé Člověče nezlob se, lanové aktivity, lezecké sítě, deskové a fantasy hry, výroba hada Bamboše, STROM ŽIVOTA, skákací hrad, hry se zvířecí tématikou  a řada dalších soutěží a ukázek.

Akce doprovázející Bambiriádu:

  • Vyhodnocení 4. ročníku soutěže Malá energetická akademie 2011 - 2012 - E.ON v pátek 25.5.2012 od 16.30 (vyhlášení vítězů 5. stupně a celkového vítěze soutěže v jednotlivých kategoriích). Posláním soutěže je rozšíření vědomostí dětí a mládeže o energetice a ekologii, osvojení si zásad zodpovědného chování k životnímu prostředí, zvýšení bezpečnosti dětí a v neposlední řadě oživení náplně volného času mladé generace. Do soutěže se mohou přihlásit děti a mládež v kategoriích: jednotlivec, malá skupina, třídní kolektiv, nebo velká skupina. Celá soutěž probíhá na webových stránkách www.energeticka-akademie.cz. Celkový počet soutěžících v letošním školním roce byl 811, z toho 213 v Jihočeském kraji. Soutěžící - Jednotlivec - Tomáš Babický, který získal po absolvování pěti stupňů soutěže nejvíc bodů, vyhrál věcnou cenu v hodnotě 12.000,- Kč. Malá skupina ČTU - Strážci a Třídní kolektiv ZŠ Bezdrevská 4. C - Bezdreváci si vybrali věcnou cenu v hodnotě 25.000,-Kč a na Velkou skupinu T.O. Ježci čekaly věcné ceny v hodnotě 50.000,-Kč. Vítězové si mohli ceny vybrat sami a vybrali si např. trampolínu, stan, stůl na stolní tenis, čluny, batohy, stolní hry, koloběžku, mobilní telefon, hodinky a další zajímavé ceny. Ceny předávali za pořadatele soutěže společnost E.ON Pavla Kubíčková a za organizátory soutěže Radu dětí a mládeže Jihočeského kraje předseda Petr Novák. Tím se uzavřel 4. ročník soutěže a všichni se těší na další ročník, který začíná v září 2012. Názvy úkolů 5. ročníku jsou: Hybridní automobily, Rozdíl mezi baterií a akumulátorem, Třídění odpadu, Spotřeba elektrické energie v domácnosti a Nerostné zdroje.
  • Vyhlášení soutěže STOP VÝTRŽNICTVÍ Theia, o.s.
  • Losování cen na pódiu - v 11.00, 13.00, 15.00, 17.00 hodin na pódiu. Ceny do losování připravili E.ON, AČR, Park exotických zvířat o.p.s. Dvorec, LIPENSKO s.r.o., Hopsárium - svět rodinné zábavy a VERBSON s.r.o - Hřiště BezBot.
  • Bambiriádní volejbalový turnaj - turnaj v sobotu 26.5.2012 pořádala od 18.30 hodin pro organizátory Bambiriády Česká tábornická unie - VELKÁ RADA OBLASTI JIHOČESKÉ.
  • Bambidivadlo bylo zastoupeno Bezvadydivadlem občanského sdružení Koníček v pátek a sobotu.
  • Celostátní fotografická soutěž na téma Nadšení i zkušenost, kterou připravila Česká rada dětí a mládeže s dětským serverem Alík.cz a Rajče.net. Soutěže se mohou zúčastnit všichni návštěvníci Bambiriády , kteří zašlou snímek z akce zachycující děti spolu s dospělými při tvořivé činnosti.
  • Pro aktivní účastníky Bambiriády čekají do 30.6.2012 zvýhodněné vstupy do Hopsária v Č. Budějovicích, sleva 15% a Parku exotických zvířat Dvorec, sleva 10% na vstupné.
  • Prezentace projektů České rady dětí a mládeže -
     Kamchodit.cz - jedná se o interaktivní mapu, na které se děti a rodiče mohli dozvědět, kde v jejich okolí bydliště lze trávit volný čas.
    Kecejme do toho - strukturovaný dialog mládeže se snaží vytvořit možnost pro mladé lidi, jak jednoduše vyjádřit svůj názor na věci, které se jich přímo dotýkají, návštěvníci vyplňovali anketu, kterou připravila ČRDM.
    Dobrovolnický projekt , 72 hodin - Ruku na to!, jehož cílem bude ve dnech 12 až 14. října - během tří dnů neboli dvaasedmdesáti hodin motivovat co nejvíce dobrovolnických skupin, aby vyvíjely nějakou prospěšnou činnost. Propagace probíhala ve formě soutěže - rekord o největší počet navlečených PET víček za 72 sekund. 2 rekordmani navlekli za 72 sekund 48 víček.
    Karty mládeže EURO<26 - mezinárodní identifikační průkaz pro mladé. Mohou je získat všichni mladí lidé ve věku od 5 do 30 let včetně (tedy nejen studenti). Slevy a výhody nabízí ve více než 35 zemích Evropy. Na Bambiriádě měli návštěvníci možnost ve stanu Infobodu Bambiriády zakoupit karty se slevou 75% (současná cena karet je 200 Kč), tedy pouze za 50 Kč. Organizátoři Bambiriády a členové Rady dětí a mládeže Jihočeského kraje získávali kartu zcela zdarma. Podrobnější informace o KM (a seznam všech slev poskytovaných v ČR) ke stažení na http://www.euro26.cz , případně (všechny slevy v Evropě) na http://www.eyca.cz.
     Chrudimsko a Hlinecko - propagace turistické oblasti.
  • Město České Budějovice se pokusilo ve spolupráci s Radou dětí a mládeže Jihočeského kraje a s neziskovou společností ECOBAT o překonání národního rekordu ve sběru použitých baterií. Sběr probíhal v sobotu od 10.00 15.00 hodin. Návštěvníci odevzdávali vybité baterie z MP3 přehrávače, z elektrických hraček či jiných spotřebičů. Záštitu nad rekordem převzal náměstek primátora Mgr. Petr Podhola, který spolu se zástupci EKOBATu a Agentury Dobrý den z Pelhřimova vyhlásil výsledky. Celkem se během Bambiriády v Českých Budějovicích nasbíralo 130,9 kg baterií. Bohužel na rekord tento výsledek nestačil, tak se musí Č. Budějovice v příštím roce polepšit. Nejlepší rekordmani ve sběru byli odměněni digitálním fotoaparátem a stolními hrami.
  • Ocenění dobrovolníků Březovými lístky - nominovaným dobrovolníkům z členských sdružení Rady dětí a mládeže Jihočeského kraje, kteří dlouhodobě pracují s dětmi předal ocenění - Březové lístky místopředseda Rady dětí a mládeže Jihočeského kraje Pavel Bouda.
  • STROM ŽIVOTA - děti odhadovaly u sdružení Kamarádi otevřených srdcí, Pohodáři VSKH a RC Rozárka výšku stromu, kteří návštěvníci vytvářeli z barevných roliček od toaletního papíru, STROM ŽIVOTA na konci Bambiriády měřil 2,40 metru a 3 vítězové soutěže obdrželi poukazy na Příměstské tábory.
  • Had Bamboš - návštěvníci skládali u stánku Občanského sdružení Koníček papírového Hada Bamboše, jehož délka byla na konci Bambiriády 121 metrů a tím překonali délku hada minulého ročníku Bambiriády, která byla 41 metrů.



Návštěvnost:

Čtvrtek 24.5.2012
Den otevřených dveří v klubovnách, klubech, střediscích a loděnicích - 129 návštěvníků

Pátek 25.5.2012
Den pro školy a školní družiny - 2 000 návštěvníků

Sobota 26.5.2012
Den pro rodiče s dětmi  - 2 700 návštěvníků

Neděle 27.5.2012
Den pro zájemce  - 800 návštěvníků

CELKEM: 5 629 návštěvníků



Na pořádání Bambiriády 2012 se podílelo 40 organizátorů - Žlutých triček a téměř 200 pořadatelů soutěžních disciplín. Během tří dnů (pátek - neděle) mohli diváci shlédnout na pódiu 60 vystoupení, během nichž se účastníkům akce představilo 653 účinkujících z 26 sdružení či souborů.

Bambiriádu 2012 provázelo celé dny krásné slunečné počasí a tak nebylo potřeba využít vnitřní prostory Sportovní haly, které jsme měli připravené v záloze pro mokrou variantu za symbolickou cenu díky velké podpoře Statutárního města České Budějovice, kterému za to patří velký dík.
Rada dětí a mládeže Jihočeského kraje děkuje všem organizátorům - dobrovolníkům, kteří se podíleli na přípravě a organizaci akce. Patří jim velký dík za to, že věnují svůj volný čas práci pro děti a mládež. Děkujeme také všem ostatním účastníkům, sponzorům a návštěvníkům za jejich přízeň a za rok se těšíme na další setkání na Bambiriádě 2013 v Českých Budějovicích.


Petr Novák a Mgr. Kateřina Babick

Rada dětí a mládeže Jihočeského kraje


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
E- mail: info@radambuk.cz, kancelar@radambuk.cz                      Telefon: 775 644 101, 775 644 003

Registrace u MV ČR č.: VS/1-1/45896/01-R                                   Číslo b.ú.: 572 644 389 / 0800       

 

Dražba dřevěných hraček
Soutěž [kouzlo starých příběhů]

Místa konání 

Partneři 

Partneři fotosoutěže rajče babylon coody hotel-bavorsko alík staré hrady

Bambiriáda 2012

Tři dny dobrovolnických aktivit po celé ČR
banner